L A m-
ANBI-status vanaf
1 januari 2012
NEDERLAND
met informatie over de ziekte
Lymfangioleiomyomatose
L A M-

 

 

U bevindt zich hier: WAT IS LAM?
Stichting
Lymphangioleiomyomatose, ook wel bekend als LAM, is een progressieve longziekte, die typisch voorkomt bij vrouwen in de kracht van hun leven, meestal in de vruchtbare jaren.
Helaas zijn de meeste vrouwen en veel gezondheidszorgverstrekkers, inclusief longspecialisten, zich niet bewust van het bestaan van deze ziekte, noch van de symptomen.

LAM wordt getypeerd door een ongewoon soort gladde spiercel, die ongecon-troleerd groeit en die binnendringt in het longweefsel, inclusief luchtwegen, bloed- en lymphevaten.
De opeenhoping van LAM-cellen vormt celclusters en cysten, die het gezonde weefsel beschadigen, vernietigen.
Gedurende de ziekteperiode veroorzaken de LAM-cellen gaten in de longen, waardoor de longen gehinderd worden zuurstof te geven aan de rest van het lichaam, zodat ademhalen een dagelijkse strijd wordt.

Wat zijn de klachten?
Veel van de symptomen zijn niet specifiek voor LAM, maar kunnen ook veroorzaakt worden door andere ziekten, zoals astma, bronchitis en emfyseem.
De belangrijkste klachten zijn:
- Kortademigheid, vooral bij inspanning (dit wordt veroorzaakt doordat de longblaasjes stuk gaan).  Na   verloop van tijd kan kortademigheid ook in rust voorkomen.
- Het ontstaan van een klaplong. Hierbij ontstaat vaak plotseling pijn in de borstholte met   kortademigheid. Een klaplong kan meerdere keren optreden en komt uiteindelijk voor bij zes van  de   zeven LAM-patiënten.
- Vaak hoesten.
- Het ophoesten van bloed of lymfe.
- Vermoeidheid.
- Bloed in de urine.
- Sterk gezwollen lymfeklieren.

Andere door LAM veroorzaakte klachten:
Lekkage en ophoping van vethoudend lymfevocht tussen de borstkas en de long (bij één van de  drie patiënten). Een zwelling bij de nieren (angiomyolipoom). Deze zwelling kan tot een bloeding  leiden. Het komt voor bij één van de drie patiënten. Groei van gladde spiercellen in andere  organen (lever en hersenen). Groei in de hersenen komt voor bij één van de twintig patiënten.
L

A

M
NEDERLAND
L

A

M
NEDERLAND